Ingredience: 600 g kuřecího masa (nebo hovězí steak), 2 ks sýru halloumi, sezonní zelenina dle chuti. Maso můžeme nahradit tempehem a tofu (vegetariánská verze).
Marináda: 3 lžíce oleje, 2 lžíce mleté kurkumy, 1 lžíce mletého pepře, 1 lžička soli, 2 stroužky nebo 1 lžíce česneku (může být sušený), 2 stonky citronové trávy, 1 lžičku mletého zázvoru.
Omáčka: 300 ml kokosového mléka, 1 lžička mleté kurkumy, cukr dle potřeby (50–100 g), 150 g arašídů, kokosovou mouku dle potřeby.
Postup: Nejprve si připravíme marinádu. Česnek a zázvor oloupeme a spolu s citrónovou trávou nadrobno nasekáme, přidáme koření a olej. Necháme chvíli odležet, aby se chutě spojily.
Mezitím si připravíme omáčku. Do rendlíku nebo do woku nalijeme kokosové mléko, které přivedeme k varu a necháme ho lehce zpěnit. Důležité je neustále s mlékem míchat, jinak nám uteče (jako klasické mléko). Přidáme namleté arašídy, dobře promícháme a poté dochutíme kořením a cukrem.
Pomalu vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Kdyby byla řidší, použijte kokosovou mouku (jemně namletý kokos). Pokud by nám omáčka nehoustla, použijeme více kokosové mouky nebo škrobu. Ale pozor, při chladnutí bude ještě omáčka dále houstnout.
Nyní začneme připravovat špízy. Vezmeme namočené špejle a postupně na ně napichujeme maso, zeleninu, sýr dle chuti.
Poté už stačí jen začít grilovat na Vašem rozpáleném grilu cca 15-20 minut za občasného otáčení a popřát dobrou chuť!
Svázaná žebírka - zajímavý způsob podávání
Suroviny: 1 kg vepřových žebírek bez tuku (naporcovaná na pás široký 10 cm a délky 30 cm).
Marináda: 2 lžíce olivového oleje, 1–2 čerstvé chilli papričky, 1–2 lžíce hustého kečupu, 1–2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžička rumu, sůl, čerstvě mletý pepř, ½ lžičky mleté červené papriky (poměr dle chuti a zvyků strávníků).
Postup: Vepřová masitá žebírka naporcovaná od hodného řezníka dle našich požadavků dobře osolíme a opepříme. Připravíme si vhodný motouz a smotáme pásy vepřových žeber masovou stranou dovnitř – tedy tak, že žeberní blána bude zvenčí smotku.
Vzniklý „smotek“ žeber převážeme připraveným motouzem, čímž se nám vytvoří velmi pěkný a pevný kus žeber. Dáme na gril a necháme chvíli zprudka opéct.
Dobrou chuť!
Vegetariánské překvapení - kedluben i ředkvička na grilu s halloumi
Tento recept potěší všechny milovníky bezmasého grilování. Netradiční zeleninovou recepturu doplňuje i pomeranč a zálivka z citronu a olivového oleje. A navíc kousek ogrilovaného sýra.
Zálivka – 1 ks citronu, cukr, sůl, olivový olej
Sýr halloumi použijeme jako druhou složku pokrmu a kerblík na ozdobu (říká se mu „francouzská petržel“, přidává se při ochucování nebo zdobení pokrmů obsahujících zeleninu, vejce, kuřecí maso, ryby a do mnoha polévek).
Postup – Zeleninu si očistíme. Kedlubnu nakrájíme na plátky, které grilujeme. Salát Pak Choi rozřízneme na půl a vnitřní stranou položíme na gril. Přidáme na gril zelený chřest, klidně i směs zeleného a bílého, a ředkvičky. Pomeranč oloupeme na srpečky, očístíme od blanek a vzniklé segmenty opečeme. Halloumi přidáme na gril až na konec.
Dresing si připravíme z vymačkaného citronu, přidáme sůl, cukr a pomalu metličkou zašleháváme olivový olej, tak aby nám vznikla hladká emulze. Vzniklým vinaigrette ochutíme zeleninu, kterou přendáme z grilu na talíř.
Ogrilovaný halloumi pokrájíme na plátky a poskládáme k zelenině. Ozdobíme kerblíkem.
Dobrou chuť!
Poklad z moří, řek a rybníků
Ryby mají mnoho výhod. Jsou rychle hotové, velmi zdravé a jejich příprava na grilování vás nestojí moc času.
Grilovaný kapr v bylinkové marinádě
Ingredience:
Kapr zbavený šupin, 400 g cherry rajčat, 2 cukety, 2 červené cibule, 4 stroužky česneku, 4 lžíce nasekané čerstvé petržele, 2 lžíce tymiánu, 4 lžíce oleje, sůl, pepř
Postup:
Cukety očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubší kolečka. Plátky cibule, cuketu a rajčata dáme do mísy, osolíme, zakápneme olivovým olejem a důkladně promísíme. Česnek oloupeme, podrtíme plochou stranou nože a nasekáme najemno.
Filety z kapra příčně rozdělíme na menší porce. Takto připravené porce kapra obrátíme kůží dolů. S pomocí ostrého nože filet nakrojíme několika zářezy těsně vedle sebe, abychom překrojili mezisvalové kůstky a zároveň filet nepřekrojili
Díly kapra dáme do mísy, zakápneme slunečnicovým olejem, přidáme bylinky, česnek, sůl, pepř a opatrně promísíme. Zakryjeme a necháme odležet asi 15 minut v chladu.
Mezitím si rozpálíme gril na střední žár a ogrilujeme na něm připravenou zeleninu.
Z dílů kapra setřeseme přebytečnou marinádu a grilujeme je nejprve kůží dolů. Kapra zbytečně neotáčíme a počkáme, až se kůže zatáhne. Teprve poté otočíme a dopékáme i z druhé strany. Grilované díly kapra podáváme s grilovanou zeleninou.
Grilovaný filet z lososa s opečenými bramborami
Ingredience:
filety z lososa s kůží, brambory vařené ve slupce, nakrájené na plátky 1 cm silné. olivový olej, kousek másla, česnek 4 stroužky, šťáva ze 2 citronů, směs bylinek dle chuti (bazalka, rozmarýn, tmián, petrželka), sůl, pepř
Postup:
Smíchejte olivový olej s česnekem. Dejte do misky, přidejte citronovou šťávu i kůru a směs bylinek. Promíchejte důkladně. Rybí filety potřete připravenou směsí, osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.
Grilujte jednotlivé filety nejprve kůží dolů, přibližně 4 minuty. Mezitím opečte dozlatova brambory, které potírejte máslem s olejem. Filety otočte a pokračujte v grilování ještě 1 minutu. Poté je spolu s opečenými bramborami rozdělte na talíře. Každý filet přelejte zbývající šťávou z pánve, ozdobte kouskem citronu a podávejte.
Dobrou chuť!
A na závěr úžasná pizza z grilu, kterou všichni milují
Pizza na grilu se peče přímo na speciálním pizza kameni, který musí být opravdu silně rozpálený. V našich speciálních grilech kamado je u každého grilu možnost dokoupení. Kámen slouží k sundávání hotové pizzy z grilu a k následnému servírování. Při pečení pizzy je možné pod těsto položit ještě pečící papír, se kterým budete mít opravdu jistotu, že se pizza na pečící kámen přichytí.
Ingredience:
Pizza těsto (na 4 pizzy): 600 g hladké mouky / 10 g soli / 15 g droždí + špetka cukru / 50 g olivového oleje / 400 ml ledové vody
Příprava: V misce necháme vzejít kvasnice. Mezitím rozpustíme sůl ve vodě a vše dáme do hnětače a necháme robot těsto důkladně vypracovat (5–10 minut). Pokud hnětač nemáte, nezbývá než si vyhrnout rukávy a pustit se do hnětení těsta doslova na vlastní pěst. Je možné, že bude potřeba přidat trochu mouky, cílem je vláčné těsto, které se ještě trochu lepí na stěny misky/prsty, ale jen minimálně. Vypracované těsto přikryjeme v misce potravinovou folií a necháme v lednici, ideálně přes noc. Cca hodinu před přípravou doporučujeme vyndat těsto z lednice, rozdělit na 4 díly (bude se lepit, takže lehce pomoučit na povrchu, ale nezapracovávat mouku do těsta), zformovat bochánky a nechat za pokojové teploty přikryté potravinovou folií. Každý bochánek na pizzu pak zmáčkneme a uděláme v něm prsty žlábek asi 1 cm po celém obvodu. Poté pod těsto zasuneme hřbety rukou směrem nahoru a těsto postupně roztahujte do oválu, který se vám vejde na pečicí kámen (nebo na lopatu)
Pizzu si můžete obložit vším, co uznáte za vhodné, sugo (pomodoro s česnekem, solí a pepřem) je základ a pak už se meze Vaší chutí nekladou... šunka, slanina, salámy, maso, sýry, zelenina, houby a třeba i hodně diskutovaný ananas na pizzu Hawai :). Nezapomeňte také na čerstvé bylinky, jako je třeba bazalka.
A v neposlední řadě zvažte pořídit si také nůž na pizzu, kterým to půjde snadno a rychle.
Věříme, že se necháte inspirovat našimi specialitami a již brzy se od svých blízkých dočkáte uznání s titulem Mistr grilu! :)